En viktig del av inredningen, det är att piffa till dina väggar. Detta kan du göra med tavlor, posters, fotografier och så vidare. Men det var ju det där med att hänga upp dem med. Det är inte alltid så lätt att veta vilken som är den perfekta platsen för en tavla, eller hur man bäst får till en tavelvägg. Vi ger dig goda råd för inredning och fem tips hur du ska tänka inför upphängning av dina tavlor.

Tänk först – placera sedan

Att bara ta fram hammare och spik och sätta upp på första bästa plats är inte det smartaste. Placering av tavlor är viktigt, men det kan även innebära olika saker. Det är till exempelvis inte ett måste att hänga alla tavlor längs med en enda gemensam mittlinje.

Fundera på vad det är för typ av placering du vill ha, så att det passar in bra med resten av rummet. Det ger då en bättre helhet. Om du ska skapa en tavelvägg, så är vårt bästa tips att du lägger ut alla på golvet och arrangerar det som du vill ha det. Det är enklare då att laborera runt med placeringen för att få till rätt komposition. Sedan är det bra att mäta och markera på väggen med en penna var de ska sitta.

Använd personliga väggföremål

På dina väggar kan du hänga vad du vill egentligen. Det är inte ett måste att det bara är tavlor eller inramade posters och fotografier. Varför inte hänga upp en snygg släktklenod till exempel? Eller sätta tavellister där du kan placera LP skivor längs med en hel vägg. Våga göra dina väggar personliga.

Häng tavlan i ögonhöjd

Ett vanligt tips samt kanske det smartaste, det är att hänga tavlan i ögonhöjd. Där du tittar på väggen, där bör mitten av tavlan vara. Så häng upp efter ditt blickfång.

Hur många tavlor är lagom?

Det är rätt svårt att tala om för någon vad som är en lagom mängd med tavlor. Det beror på så många olika faktorer. Dels är det ju en smaksak, hur många man vill ha. Sedan beror det ju även på hur stor väggen är, hur stora tavlorna är, hur rummet ser ut och har för form.

Sedan spelar det även roll vad för känsla du vill ha i rummet. Ska det vara livfullt, eller mer stillsamt? Det kan vara riktigt effektfullt med många tavlor, men det kan även vara stilrent och snyggt att hänga upp en enda tavla.

Färger och ramar ger helhet för en harmonisk känsla

Att blanda färger och ramar, det kan göra att det blir rörigt. Särskilt om det är en tavelvägg du ska skapa. Det kan vara bra att tänka till när det kommer till färg och även material. Det kan vara bra att utgå från ett par färgkombinationer. Du kan satsa på att gå ton i ton, eller så satsar du på att använda dig av enhetliga ramar. Försök även samspela med den övriga inredningen.