Något som både pojkar och flickor i olika åldrar gillar att göra, det är ju att leka olika saker och fantisera om att man är något annat än vad man är. Det är vanligt med olika låtsaslekar som att vara riddare och prinssessor, eller att man leker cowboys och indianer. Detta är något som har gjorts i alla tider. En del tycker inte att man ska ge sina barn leksaksvapen, oavsett om det är leksakssvärd, leksaksknivar, leksakspistoler eller liknande. Men grejen är ju att barn mycket väl vet skillnad på lek och allvar. Oftast blir ju leken roligare om man har leksaker som man kan använda. 

Bara för att barn leker med leksakssvärd, så innebär det inte att leken i sig handlar om att döda varandra. Vapen i sig är ju inte avgörande för våldsamhet. I praktiken kan man ju göra varandra illa ändå, med en pinne, genom att puttas eller att kasta en Barbie i huvudet på sin kompis. Så att ge dem svärd eller pistoler att leka med, det är inte likställt med att barnen ska leka krig eller vara våldsamma. Det är istället något som uppmuntrar just till att leka!

Svärd för olika sorters lekar

Idag finns det en hel del olika varianter av leksakssvärd samt även andra tillbehör så som sköldar och yxor med mera. Det gör att det går att leka en massa olika saker, beroende på vad för svärd man väljer att använda sig av. Dina barn kan leka att de är skräckinjagande pirater genom att du ger dem fina piratsvärd. Eller att de är riddare, som ska slåss mot den stora draken. Köp till fräcka sköldar med, så att leken blir trovärdig.

Det finns även fräcka ninja-svärd, för att leka att man är just en ninja. Varför inte satsa på ett helt ninja-set, så att leken blir extra skoj!

Den ”snällaste” varianten av leksakssvärd, det är skumsvärden. Dessa brukar finnas i en mängd olika utföranden och storlekar. Fördelen med dessa är att ingen kan råka komma till skada!

Andra varianter av leksakssvärd, de brukar vara i antingen plast eller i trä. Se bara till att prata med dina barn om hur viktigt det är att inte slå på varandra med denna typ av svärd. 

Leksaksvapen är helt ok

Att ge dina barn leksaksvapen, det är absolut ingen fara. Även om du kanske är lite tveksam till det, då det idag är så mycket krig och elände ute i världen. Men barnen ser det inte alls på samma sätt. Det är helt enkelt en del av leken att kunna vifta med ett svärd, eller smyga på varandra och skjuta med en leksakspistol. Du har med allra största säkerhet gjort det själv som liten. Grejen är ju att barn ändå kommer att leka att saker är annat. Även en pinne kan vara ett stort svärd till exempel. Då är det ju roligare och säkrare att låta dem leka med olika sorters leksakssvärd och andra typer av leksaksvapen. Sådana leksaker kan du hitta hos Billig Lek. 

Kategorier: Blog