Du kanske har funderat på vad snabblån är för något och varför det finns så många olika benämningar på lån överhuvudtaget? Grejen med de allra flesta lån, oavsett om de kallas för snabblån, sms lån eller privatlån är att de alla är ett så kallat blancolån. Det som kan skilja dem åt, utöver vad de kallas, det är hur stor summan är du kan låna och hur lång tid du har på dig att betala tillbaka.

Att det kallas just för snabblån, det har mycket med att göra att långivarna lockar med att det går snabbt och lätt.  Bland annat att det går snabbt att ansöka samt att de har en snabb utbetalningstid. Baksidan av det hela, som inte nämns lika ofta av långivarna är att du får betala för att det ska gå snabbt. Det i form av en hög ränta.

Alla typer av små lån och snabba lån, de har just en hög ränta samt att flera av dem tillhör det som kallas för högkostnadskrediter. 

Ett snabblån brukar generellt erbjuda ett lån på upp till 10 000 kr, även om det finns de som erbjuder högre. Ett snabb lån brukar även ha en kort löptid, alltså tiden du har på dig att betala tillbaka. Oftast är det mellan 30-90 dagar du har på dig.

Snabblån är ofta även förknippat att vara ett lån utan UC, då kreditupplysningen sker via aktörer som Bisnode eller Creditsafe.

När är det ok att ta ett snabblån?

Så länge du har en stabil ekonomi och vet med dig att du kan betala tillbaka det du lånar plus ränta i tid, så är det ok att ta ett snabbt lån. Det kan vara att du råkat ut för en oförutsedd ekonomisk händelse och inte har sparade pengar att ta av. Det kanske är kylen eller tvättmaskinen som gått sönder, eller att du måste besöka tandläkaren akut. 

Om du hittar något du vill köpa, som just nu är extra billigt, men du har inte fått lön än, så kan det löna sig att ta ett lån för att köpa det och sedan direkt betala tillbaka lånet då du får in dina egna pengar. 

När ska du inte ta ett snabblån?

Du bör inte ta ett snabblån om du vet med dig att du kommer få det svårt att betala tillbaka. Du bör inte heller låna om det är så att du ska betala av andra lån med det eller spela för det. 

Om du kan ta ett privatlån eller låna av en släkting, så är det ett bättre alternativ än snabblån, eftersom det kan kosta dig en del extra pengar. 

Vad ska du tänka på innan du tar ett snabblån?

Oavsett vad för lån det är du ska ta, så är det alltid bra att tänka till före. Du bör fundera på frågor som måste jag låna, har jag råd att låna, kan jag betala tillbaka? 

Om du ändå väljer ett snabblån, så är det smart att inte ta första bästa alternativet, utan jämför dem mot varandra!

Kategorier: BlogNyheter